Har vi en bostadsbubbla i mitt kvarter?

bostadsbubbla i kvarteretDet verkar nu som om den glödheta svenska fastighetsmarknaden är på väg att kylas ner Även om bostadspriserna fortfarande är skyhöga i många områden går det inte längre att få lika bra betalt vid en försäljning som bara för några månader sedan. Under slutfasen av den uppåtgående prisspiralen är det allt fler betraktare (framförallt från utlandet) som höjt ett varnande finger för att prisutvecklingen på svenska bostäder i förhållande till hushållens köpkraft varit ohållbar.

En prisbubbla i en tillgångsklass uppkommer efter en period av ohållbara prisuppgångar som eldas på av spekulationer om framtida prisökningar. Kommer bostadspriserna i ditt område att fortsätta stiga, har de gått i taket eller ännu värre, är de på väg att falla genom golvet? Även om tecknen blir allt fler kan ingen veta säkert.

Även för den som inte tänkt sälja sin bostad kan det vara intressant att lära sig att identifiera en prisbubbla, särskilt som vi kanske är precis i ett läge när bubblan spricker.

Att identifiera en bostadsbubbla

1 Vad skulle det kosta att hyra?

Jämför kostnaden för att hyra med kostnaden för att köpa.

Under normala omständigheter ska den totala skattejusterade kostnaden (totala kostnaderna för lägenheten – skatteavdrag) för att köpa en ny bostad vara lägre än att hyra motsvarande bostad.

Att sätta sig i skuld för att köpa en bostad är ett risktagande vilket i en normalt fungerande marknad förväntas ge en vinst (lägre hyra) på samma sätt som risktagande genom investering i aktier förväntas ge en högre vinst (avkastning) än att ha pengarna på ett riskfritt sparkonto.

Den svenska bostadsmarknaden är reglerad och priserna på hyresrätter i populära områden är därför lägre än de skulle vara om marknadspriser rådde. Det går därför inte att jämföra priserna på den reglerade hyresmarknaden med marknadspriserna på bostadsrätter.

2 Fråga mäklaren

Hitta en bra fastighetsmäklare i ditt kvarter, och fråga om han eller hon tror att det finns en bubbla. Fråga andra människor också. Din revisor, finansiella rådgivare och vänner kanske kan ge värdefulla insikter om marknadsförhållandena, och – till skillnad från en fastighetsmäklare- har de inget intresse av att övertala dig att köpa ett hus eller lägenhet.

3 Historik

Titta tillbaka i tiden och se hur snabbt priserna har stigit. Oavsett om du köper ett hem för en kortsiktig investering eller långsiktigt boende är det alltid trevligt om det går att se fram emot en värdestegring. För snabba prisuppgångar kan signalera att priserna är redo att ta ett dopp. Nationellt har de inflationsjusterade bostadspriserna stigit med 500 % under de senaste 20 åren.

4 Skuldkvot

Hur ser skuldkvoten ut i ditt kvarter? Jämför priserna för bostäder med snittlönen i ditt område. Historiskt sett har pris-till-inkomst förhållandet varit runt 4 till 1, men i vissa områden är kvoten betydligt högre. Fundera kring om du själv skulle kunna köpa din egen lägenhet med den inkomst du har? När bostäder inte längre är överkomliga för de flesta köpare är det sannolikt att priserna kommer att falla. Med andra ord kan en bubbla vara redo att brista.

Skuldkvot för nya lån hos banken kommer 2018 att vara 4.5 gånger hushållets inkomst.

För att ta reda på medelinkomster och snittbelåning i ditt kvarter är det bara att söka på ditt eget namn här;

Hitta.se

5 Kartlägg din lokala bostadsmarknad

Din lokala tidning är ett bra ställe att börja, men du bör också kontrollera bra Internet källor. En sökmotor fråga för ”bostadsmarknaden”, ”hem försäljning” eller ”fastighetsbubbla” kan ge användbara resultat, inklusive de senaste nyheterna och analyser för större storstadsområden.

Booli
Hemnet

Tips för bostadsköparen

Det är lätt att dras med i en uppåtgående marknad där människor verkar göra lägenhetsklipp mest hela tiden. Kom dock ihåg att kloka investerare köper lågt och säljer högt. Om bostadspriserna redan är höga, kan de visserligen fortsätta att stiga, men risken med varje prisuppgång är att de istället kan börja sjunka.

• Fråga dig själv varför du vill äga ett hem, och utforska dina alternativ. Att äga sitt eget boende är för många ett mål i livet, men det är aldrig vettigt att betala för mycket för en bostad. Det betyder inte att du behöver ge upp på din dröm, men du kanske vill skjuta upp den om du ser tecken på en bubbla i ditt område.
• Gör en kalkyl på skillnaden mellan att hyra och köpa. Även om hyresalternativet verkar omöjligt där du bor kan det (just eftersom så många andra tänker likadant) ändå vara värt att höra av sig till hyresvärdar med en förfrågan.

Varningar

• Akta dig för säljare med ”goda råd”

Fastighetsmäklare lever på att sälja bostäder, så de har ett kraftfullt incitament för att få dig att köpa en. Oavsett vad din mäklare berättar om bostadsmarknaden, se till att du själv skaffar ett underlag. Om du använder Internet för att kolla in marknaden, se till att de webbplatser du besöker är ansedda och så opartiska som möjligt. Tänk på att mäklarfirmorna står bakom de flesta av de stora svenska bostadssajterna.

• Se upp för okonventionella lån

När bankerna vill dra ner risken i bostadslån är det allt fler köpare som vänder sig till alternativa långivare, inklusive att köpa ett hem utan kontantinsats. Bli inte förblindad av bostadsdrömmen. Även om dessa lån kan vara en snabb och enkel utväg, kan de vara riskabel, och vid den minsta prisnedgång kan du sitta med högre skulder än värdet på bostaden. Vid en försäljning i nedåtgående marknad kan du bli ställd på backen utan bostad men med bostadslån som fortfarande måste betalas av.

Bostadspriser Manhattan – Stockholm

Genomsnittspriset i hjärtat av världsmeteropolen New York var 2016 c:a 1200 dollar per kvadratfot. Det motsvarar ett pris per kvadratmeter på 108 000 kronor. Prisnivån i delar av Stockholm överstiger nu världsmetropoler som New York. Till skillnad från den senare är bostäder i den svenska huvudstaden inte internationellt eftertraktade.

Källor

Ekonomifakta: Bostadspriser

Manhattan lägenhetspriser

*) Så här har vi räknat;

1 kvadratmeter = 10,76 kvadratfot

USDSEK = 8,4

(10,76*1200*8,4 ~ 108 000)

Publicerad i bostadsbubbla Taggar: , ,

UC Riskprognos – Kredit-scoring, riskbaserad prissättning av lån

Riskprognos UCRisken med att låna ut pengar varierar beroende lånets och låntagarens egenskaper. Att sätta en risknivå eller premium på ett lån är därför en av de mest problematiska aspekterna av lån prissättning.

Ett antal riskjusteringsmetoder används för närvarande. Kreditpoängssystemen som började användas för mer än 50 år sedan är sofistikerade datorprogram som används för att utvärdera potentiella låntagare. De används för alla former av konsumentkrediter inklusive kreditkort, avbetalningslån, bostadslån samt små företagskrediter. En kreditriskprognos kan hämtas från leverantörer av kreditupplysningar som Upplysningscentralen (UC riskprognos), Bisnode eller Creditsafe.

Kredit scoring är ett användbart verktyg för att fastställa räntan på ett lån till en potentiell låntagare. Denna metod för att bestämma räntesatser på lån kallas riskbaserad prissättning. Banker som använder riskbaserad prissättning kan erbjuda konkurrenskraftiga priser på de bästa lånen för alla låntagare och välja att sortera bort eller prissätta även de lån som utgör de högsta riskerna.

Med detta system belönas låntagare med god kredithistoria för deras ansvariga finansiella beteende. Genom riskbaserad prissättning, får låntagaren med bättre kreditvärdighet ett reducerat pris och kan erbjudas lån med låg ränta som speglar de förväntade lägre förluster lånet förväntas medföra. Som ett resultat behöver de mindre riskfyllda låntagarna inte subventionera kostnaden för lån till personer med dålig kreditvärdighet.

Faktorer som påverkar UC riskprognos

Kreditvärdigheten för den som söker ett privatlån indikerar, inom rimliga gränser, sannolikheten för återbetalning. Det bör dock inte förutsättas att även de mest avancerade modellerna med fullständig säkerhet kan förutsäga i vilken grad varje enskild låntagare kommer att uppfylla sina skyldigheter; få sökande har så dålig prognos att det inte finns någon chans till återbetalning, och även den som på pappret verkar vara en riskfri kund kan hamna i framtida ekonomiska bekymmer.

På grundval av erfarenhet och i viss utsträckning intuition har lånehandläggare traditionellt bedömt vilken typ av sökande som är mer benägna att medföra kostnader stora att affären blir olönsam. Vilja och förmåga att återbetala lånet är de primära faktorerna som skall beaktas i bedömning av kreditrisker. Sökande som inte har för avsikt att betala tillbaks lånet är så klart inte önskvärda, liksom de som, men inte av strikt oärlighet, är ekonomiskt oansvariga.

Det andra kriteriet, förmåga att återbetala, provas mot en statistikdatabas som innehåller uppgirfter om ålder, kön och familjesituation, yrkesmässig och ekonomiska ställning, inkomst och förmögenhet. I allmänhet.

Banken är givetvis intresserad av att den som ansökt om ett privatlån har goda moraliska, personliga, yrkesmässiga och ekonomiska egenskaper.

Förr i tiden kunde subjektiva faktorer som personlighetsdrag påverka chansen att få ett lån. Vilket ”rykte på byn” den sökande hade spelade roll och även saker som skvaller och lösa rykten kunde göra att ett lån avslogs. De datasystem som idag används tar givetvis inte hänsyn till några andra faktorer än strikt objektiva fakta. Någon diskriminering från den digitala lånemarknaden förekommer därför inte.

Genom allt avancerade datorsystem går det idag att erbjuda mindre snabblån även till kunder som tidigare varit helt utestängda från den reguljära kreditmarknaden.

Svenska kreditupplysningsföretags riskprognos

Vad är UC Riksprognos

Källor

FED Minneapolis: How do lenders set interest rates on loans?

Nber.org: Factors Affecting Credit Risk in

Publicerad i UC Taggar: , , ,

Hur räknar banken ränta på lån?

ränta på lån
 • Hur sätter banken räntan på ett lån?
 • Hur beslutar långivaren om räntan?
 • Vad är effektiv ränta?
 • Hur beräknas räntan

Hur räknar banken på lån?Hur sätter banken räntan på ett lån?

Räntan är priset på pengar och i de flesta fall den viktigaste faktorn för hur mycket det kostar att låna pengar. Räntan på pengar som banken lånar ut återspeglar hur riskabel banken tycker att en låntagare är.

Banken tar ut en högre ränta från vissa kundgrupper för att skydda sig själv från förluster. Den ränta som betalas ovanpå marknadens pris på pengar och det påslag som konkurrensen mellan andra banker medger kan därför ses som en försäkringspremie. Banken låter låntagarna betala för en försäkring för att täcka förluster från kunder i det gemensamma kollektivet av kunder.

Hur beslutar långivaren om räntan?

Riksbanken och marknaderna påverkar utgångspunkten för låneräntor men den som har störst betydelse för låneräntan är individen själv. Vad du arbetar med och var och hur du bor kan göra skillnad. Här är några av de faktorer som påverkar räntan på lån;

 1. Lokala förutsättningar: utlåningsmiljön i din lokala marknad kan innebära att utlånginsräntan blir antingen högre eller lägre än det nationella genomsnittet. Den som är bosatt i en kommun med ansträngd arbetsmarknad och är sysselsatt i en osäker bransch kan räkna med högre ränta eller bli nekad lån helt och hållet.
 1. Din kreditvärdighet: eftersom din kredit värdering är ett mått på hur tillförlitliga är du sannolikt att vara, och den representerar hur ansvarar du är med kredit, det är en stor del av din ränta. Om du har en hög kredit värdering, är du sannolikt att belönas med en lägre ränta, eftersom du kommer att uppfattas som en lägre risk för fallissemang.
 1. Handpenning/storlek på lån: hur mycket du lägger initialt kan påverka din ränta. Om du betalar en stor handpenning vid exempelvis ett bilköp blir räntan lägre.
 1. Längden på lånet: desto längre in i framtiden lånet löper desto fler händelser kan inträffa på vägen. Lån på längre perioder har därför oftast högre ränta än kortare lån. Ett treårigt billån är i allmänhet billigare än ett lån på sex år. Ett bostadslån med rörlig ränta är också billigare än ett fast lån med lång löptid.
 1. Typ av ränta: I de flesta fall innebär rörlig ränta lägre ränta än ett med fast ränta. En del låntagare föredrar lån med fast ränta eftersom det är förutsägbart och inte medför oro för höjda lånekostnader i framtiden.

Alla ovanstående faktorer kombineras, oftast med någon form av datoralgoritm, för att komma fram till den ränta som kunden erbjuds.

Vad är effektiv ränta?

Enligt myndigheternas riktlinjer ska svenska banker och kreditgivare informera låntagare om räntekostnaden med effektiv ränta. I den effektiva räntan ingår ränta på lånet plus alla andra kostnader uttryckt i procent per år.

Hur beräknas räntan

Om du lånar 100 000 kronor från en bank i ett år och betalar 6000 kronor i ränta för det året, är räntan 6 procent. Här är beräkningen:

Ränta på ett lån = räntekostnad/lånets storlek = 6000/100 000 = 6 procent

Antag att banken tar en aviavgift på 25 kronor för varje månadsbetalning av räntan.

25 * 12 = 300 kronor

Den totala kostnaden för lånet är nu 6 000 (ränta) + 300 (avgifter)

Den effektiva räntan blir då 6300/100 000 = 6,3 %

Referenser

SEB: Ränteskola bolån

Riksbanken: Hur går ett beslut om räntan till?

Hallåkonsument: Vad är effektiv ränta?

 

Publicerad i banker, kreditvärdighet, räntor Taggar: , , ,

Genomsnittsinkomst för alla löntagare

Genomsnittlig månadslön Sverige

Vad är genomsnittslönen i Sverige?

 • Lönearbetare tjänade 2016 i genomsnitt 32 000 kronor.
 • Medianlönen 2016 var 30 000 kronor.

Hur mycket tjänar en höginkomsttagare?

 • Höginkomsttagare definieras som den tiondel av befolkningen som tjänar mest.
 • En tiondel av befolkningen hade 2015 en bruttolön som var högre än 45 000 kronor i månaden.

Hur lite tjänare en låginkomsttagare?

 • Låginkomsttagare definieras som den tiondel av befolkningen som tjänar minst.
 • En tiondel av befolkningen hade 2015 en bruttolön som var mindre än 22 000 kronor i månaden.

 

Publicerad i inkomst, kreditvärdighet, Lån Taggar: , , , ,

Enkla lån – fyra alternativ för att låna utan säkerhet

några enkla lånMed ett enkelt lån utan säkerhet går det att låna pengar till nästa alla ändamål. Du kan använda pengarna för att starta ett företag, lägga om dyra lån eller till vad som helst. Men innan du lånar gäller det att se till att förstå hur dessa lån fungerar och vad alternativen är.

Grunderna i lån utan säkerhet

 • Ett lån utan säkerhet använder vårt goda namn som insats. Motsatsen är exempelvis hypotekslån med säkerhet i en bostad – om inte lånet återbetalas har långivaren rätt att sälja bostaden.
 • Med blankolån har ingen egendom pantsatts som säkerhet. Detta gör dem lite mindre riskabla för dig (låntagaren) eftersom konsekvenserna inte är lika omedelbar om du misslyckas att återbetala.
 • Långivaren, däremot, tar en större risk med ett oprioriterat privatlån. De har inte någon egendom att sälja för att omedelbart återvinna skulden, men naturligtvis finns det andra alternativ för att driva in betalningen (till exempel utmätning av lön). Eftersom långivarna tar en högre risk, tar de betalt för det i form av högre räntor för lån utan säkerhet.
 • Ditt kreditbetyg är en av de viktigaste faktorerna som avgör huruvida du kommer att få ett lån och vilket som är det högsta lånebeloppet du kan bli beviljad. Om du har en hög kreditvärdighet, betalar du lägre räntor och får fler alternativ tillgängliga.

Blancolån

Det finns flera typer av blankolån med för och nackdelar. Det gäller att välja det lån som bäst uppfyller dina behov samtidigt som det minimerar kostnaderna.

Blankolån är den vanligaste typen av privatlån. Som namnet antyder, ges lånet in blanco – med endast en signatur och ett löfte om att betala. Det behövs i många fall inte ens en underskrift på papper och penna. Med e-legitimation blir låneavtalet bindande utan att några papper behövs skrivas under. Det finns alltid aktuella erbjudandenbra lån utan säkerhet från många banker och kreditföretag.

Kreditkort

Kreditkort är ett annat vanligt sätt att låna. När du använder ett kreditkort finns pengar tillgängliga på kortet upp till en viss gräns. Du får inte ett engångsbelopp i början av lånet, som med ett blankolån istället lånar du i samband med inköp precis så mycket som behövs. Om du behöver mer pengar vid ett senare tillfälle är det bra att ta ut pengar från bankomaten eller handla upp till den avtalade kreditgränsen. Kreditkort är populära eftersom de gör upplåning lätt: när du är godkänd, kan du låna praktiskt taget omedelbart. Tyvärr, den ränta du betalar på kreditkort är generellt ganska hög.

p2p-lånPerson till person lån

Peer till peer är lån direkt mellan privatpersoner. Den största och mest populära svenska webbplatsen för p2p lån heter Lendify och där kan det gå att få ett billigare lån än vad som är möjligt hos vanliga långivare.

Lån med låg inkomst

Det är inte omöjligt att få ett lån med låg inkomst, men det är svårt. Du har färre val och måste vara beredd på att betala mer än en låntagare med högre inkomst. I vissa fall kan det vara helt omöjligt och då är det bara att jobba för att bygga upp kreditvärdigheten till en tillräckligt hög nivå för att bli beviljad ett lån.

Det bästa sättet att förbättra sin kreditvärdighet är genom att prioritera återbetalning av skulder i tid – även små lån kan göra skillnad.

 

Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,

Högsta blankolånet, hur mycket går det max att låna?

stort lånKonkurrensen på marknaden för stora privatlån har förbättrats genom att det går att skicka in en låneansökan online där det finns både fler och bättre låneerbjudanden.

På marknaden för privatlån finns det många låneerbjudanden med varierande återbetalningstid och villkor med stora lån för individer med stabil privatekonomi mindre lån för låntagare med låg kreditpoäng.

Trenden är tydlig med snabbare, större och enklare lån till lägre räntor och schysstare villkor.

Stora blankolån bör endast användas till investeringar, inköp av värdebeständiga kapitalvaror eller för att samla lån och göra förbättringar privatekonomin. För en småföretagare kan det vara nödvändigt att låna pengar för att betala in skatter eller en stor leverantörsfaktura. För den som har skulder på flera håll är det ofta fördelaktigt med ett större billigare lån för att betala tillbaks dåliga krediter.

Största lånet just nu 500 000 kronor

Lätt att få stora lån med en stark kreditvärdighet

Den som har stark kreditvärdighet är kung på lånemarknaden: det är lätt att få ett stort lån med låga räntor. Men tänk på att långivare som kan erbjuder dessa lågprislån tittar på många variabler i sin kreditbedömning som långvarig fast anställning och bostadsadress.

 

 

Publicerad i Lån Taggar: , ,

Låna pengar trots dålig kreditvärdighet

kreditvarderingAtt få låna pengar trots dålig kreditvärdighet är ett problem för många konsumenter. När du vill ta ett lån från en bank eller finansinstitut görs en bedömning av låntagare baserat på en kreditprofil. Kreditvärdering är vad långivaren använder sig av för att bilda en uppfattning av kundens återbetalningspotential.

Att bli placerad i ett fack för mindre önskade lånekunder på grund av dålig kreditvärdighet är vanligare än vad många konsumenter vet. Vad ännu färre kanske vet är dock att det finns många olika långivare som gärna lånar ut pengar även till personer med låg kreditvärdighet och svagt kreditbetyg. Det gäller bara att hitta det bästa lånet för situationen.

Låneansökningar blir ofta avvisade av banker och finansinstitut på grund av låg kredit värdering eller en negativ lånehistorik. Dåliga betyg kan bero på en mängd skäl som gamla lån, försenade återbetalningar, felaktig information som mottagits av banken eller upprepade ansökningar om lån. En kreditpoäng kan alltid förbättras, men detta tar tid. Den som är i akut behov av ett lån inte har en allt för imponerande kreditvärdering har som tur är flera alternativ.

Varför kan kreditvärdigheten gå ner?

Det finns många orsaker till att en kreditvärdighet kan gå ner. Det första som associeras med kreditbetyg är betalningsanmärkningar men det finns många andra orsaker till att kreditvärdigheten kan justeras ned. Att byta adress många gånger på grund av nytt jobb kan indikera en osäker tillvaro. Långivare vill se stabila ekonomiska förhållanden som inte ändras allt för mycket och ofta.

Några tips för konsumenter med dålig kreditvärdighet

Om make, vän, släkting eller sambo har en bättre kreditpoäng är det bättre chans att få lån med en gemensam ansökan. En gemensam låneansökning har mycket högre chans att bli beviljad.

Samla dåliga lån

Den som dragit på sig dåliga lån som blir till hög ränta på grund av tidigare dålig kreditvärdighet kan samla lån till ett större och på så vis sänka månadskostnaden. Det blir billigare med ett större lån till lägre ränta än många små och dyra lån.

Undvik lån med UC

Konsumenter som vet med sig att de har dålig kreditvärdighet bör undvika att söka smslån där uppgift som kontrolleras direkt leder till avslag. Välj istället lån utan UC kontroll så ökar chanserna. En annan anledning till att undvika lån med UC är att många förfrågningar i sig sänker kreditvärdigheten.

 

Publicerad i kreditvärdighet, UC Taggar: , ,

Moank förändrar lånemarknaden

Moank hemsidaMoank är en nyaktör på marknaden för mindre personlån som erbjuder enkla krediter med utbetalning inom ett dygn.

Via belöningssystemet ”Credification Program” sänks räntan med tiden för kunder som betalar i tid.

Moank erbjuder lån från 5 000 – 20 000 kronor till nya kunder med fast ränta som sedan kan gå ner.

 • Minst 22 år
 • Max 2 betalningsanmärkningar
 • Ingen skuld hos kronofogden
 • Årsinkomst minst 120 000 kronor
 • Legitimering med Bank-ID

Läs mer om Moank

Publicerad i personlån Taggar: , , ,

Daypay – snabblån med direkt utbetalning till Swedbank

DaypayDaypay är ett av de få snabblåneföretagen som kan göra direktinsättningar på bankkonton i Swedbank.

Överföringar sker varje dag och pengarna finns på kontot inom en timme efter att lånet beviljats.

Daypay är en seriös aktör på konsumentkreditmarknaden som erbjuder små korta lån till en rimlig kostnad.

Fördelar med Payday

 • Ingen UC på lån under 10 000 kronor
 • Svar direkt på lån i realtid
 • Utbetalning till Swedbank och Handelsbanken inom en timme

Snabblån med direktinsättning

Kraven på snabba krediter ökar och för många konsumenter är det inte längre tillräckligt hög servicenivå att få tillgång till krediter samma dag. Helst ska pengarna betalas in direkt på kontot så fort ansökan är beviljad. Denna form av hypersnabba lån bör tas med försiktighet och endast utnyttjas i absoluta nödfall. Sms lån är snabba att få men ska betalas tillbaks redan efter en månad.

 

Publicerad i UC Taggar: , , ,

Kreditvärdighet och lån. Låna pengar med lågt kreditbetyg

KreditvärdighetDe flesta banker och andra långivare använder kreditupplysningar från UC (Upplysningscentralen) eller Bisnode för att ta in uppgifter om kreditbetyg. Kreditbetyg påverkar hur mycket pengar de vill låna ut och under vilka villkor. Kreditbetyget påverkar också hur mycket det går att förbättra sina lånevillkor genom att samla lån och förhandla om räntan på gamla krediter.

Kreditvärdigheten i form av ett kreditbetyg påverkar även vid köp på avbetalning eller mot faktura. Det är dock inte bara kreditbetyget som avgör chansen att få ett lån. Banker har även egna modeller som komplement till en upplysning. Mindre självständiga långivare använder modeller som fäster mindre vikt på kreditupplysningen och där går det därför ofta att få ett lån trots dålig kreditvärdighet.

Stark kreditvärdighet

En hög kreditvärdighet innebär att en person bedöms ha en högre betalningsförmåga. Det innebär större möjligheter att få handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bättre villkor genom att samla gamla lån i ett nytt och billigare.

Svag kreditvärdighet
Det kan vara knepigt att få ett billigt lån för den som har svag kreditvärdighet. Risken bedöms som större för att lånet inte ska betalas tillbaka om det framkommer ekonomiska tveksamheter vid en kreditupplysning. Det finns dock långivare som lånar ut pengar utan att ta någon UC.

Följande påverkar kreditvärdigheten

 • Antal lån, krediter och belopp.
 • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar.
 • Inkomst.
 • Civilstånd (gift eller ogift)
 • Fastighetsinnehav etc.

Vad är kreditvärdighet?

Bra kreditbetyg dåligtEtt kreditbetyg är ett mått på kreditvärdigheten – det vill säga en bedömning av förmågan att betala räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar.

Innan en bank eller annan långivare lånar ut pengar vill de veta om kunden kommer att betala sina räkningar, inklusive amorteringar och räntor. Därför gör de en så kallad kreditbedömning och tar en kreditupplysning. Kreditvärdighet eller kreditbetyget utgår oftast från en kreditupplysning från ett upplysningsföretag som UC eller Bisnode anger risken för att en person ska få en betalningsanmärkning inom det närmaste året.

Alla medborgare över 18 år har ett eget kreditbetyg. Beräkningen utgår från de uppgifter som finns registrerade i din kreditupplysning och jämförs med övriga invånare i Sverige. Även om en person inte har en betalningsanmärkning kan risken bedömas som förhöjd, beroende på hur uppgifterna i kreditupplysningen ser ut. Ett kreditbetyg från UC beräknar exempelvis risken att få en betalningsanmärkning på 12 månaders sikt.

Publicerad i betalningsanmärkning, kreditvärdighet, Lån Taggar: , ,