Hur räknar banken ränta på lån?

ränta på lån
 • Hur sätter banken räntan på ett lån?
 • Hur beslutar långivaren om räntan?
 • Vad är effektiv ränta?
 • Hur beräknas räntan

Hur räknar banken på lån?Hur sätter banken räntan på ett lån?

Räntan är priset på pengar och i de flesta fall den viktigaste faktorn för hur mycket det kostar att låna pengar. Räntan på pengar som banken lånar ut återspeglar hur riskabel banken tycker att en låntagare är.

Banken tar ut en högre ränta från vissa kundgrupper för att skydda sig själv från förluster. Den ränta som betalas ovanpå marknadens pris på pengar och det påslag som konkurrensen mellan andra banker medger kan därför ses som en försäkringspremie. Banken låter låntagarna betala för en försäkring för att täcka förluster från kunder i det gemensamma kollektivet av kunder.

Hur beslutar långivaren om räntan?

Riksbanken och marknaderna påverkar utgångspunkten för låneräntor men den som har störst betydelse för låneräntan är individen själv. Vad du arbetar med och var och hur du bor kan göra skillnad. Här är några av de faktorer som påverkar räntan på lån;

 1. Lokala förutsättningar: utlåningsmiljön i din lokala marknad kan innebära att utlånginsräntan blir antingen högre eller lägre än det nationella genomsnittet. Den som är bosatt i en kommun med ansträngd arbetsmarknad och är sysselsatt i en osäker bransch kan räkna med högre ränta eller bli nekad lån helt och hållet.
 1. Din kreditvärdighet: eftersom din kredit värdering är ett mått på hur tillförlitliga är du sannolikt att vara, och den representerar hur ansvarar du är med kredit, det är en stor del av din ränta. Om du har en hög kredit värdering, är du sannolikt att belönas med en lägre ränta, eftersom du kommer att uppfattas som en lägre risk för fallissemang.
 1. Handpenning/storlek på lån: hur mycket du lägger initialt kan påverka din ränta. Om du betalar en stor handpenning vid exempelvis ett bilköp blir räntan lägre.
 1. Längden på lånet: desto längre in i framtiden lånet löper desto fler händelser kan inträffa på vägen. Lån på längre perioder har därför oftast högre ränta än kortare lån. Ett treårigt billån är i allmänhet billigare än ett lån på sex år. Ett bostadslån med rörlig ränta är också billigare än ett fast lån med lång löptid.
 1. Typ av ränta: I de flesta fall innebär rörlig ränta lägre ränta än ett med fast ränta. En del låntagare föredrar lån med fast ränta eftersom det är förutsägbart och inte medför oro för höjda lånekostnader i framtiden.

Alla ovanstående faktorer kombineras, oftast med någon form av datoralgoritm, för att komma fram till den ränta som kunden erbjuds.

Vad är effektiv ränta?

Enligt myndigheternas riktlinjer ska svenska banker och kreditgivare informera låntagare om räntekostnaden med effektiv ränta. I den effektiva räntan ingår ränta på lånet plus alla andra kostnader uttryckt i procent per år.

Hur beräknas räntan

Om du lånar 100 000 kronor från en bank i ett år och betalar 6000 kronor i ränta för det året, är räntan 6 procent. Här är beräkningen:

Ränta på ett lån = räntekostnad/lånets storlek = 6000/100 000 = 6 procent

Antag att banken tar en aviavgift på 25 kronor för varje månadsbetalning av räntan.

25 * 12 = 300 kronor

Den totala kostnaden för lånet är nu 6 000 (ränta) + 300 (avgifter)

Den effektiva räntan blir då 6300/100 000 = 6,3 %

Referenser

SEB: Ränteskola bolån

Riksbanken: Hur går ett beslut om räntan till?

Hallåkonsument: Vad är effektiv ränta?

 

Publicerad i banker, kreditvärdighet, räntor Taggar: , , ,

Genomsnittsinkomst för alla löntagare

Genomsnittlig månadslön Sverige

Vad är genomsnittslönen i Sverige?

 • Lönearbetare tjänade 2016 i genomsnitt 32 000 kronor.
 • Medianlönen 2016 var 30 000 kronor.

Hur mycket tjänar en höginkomsttagare?

 • Höginkomsttagare definieras som den tiondel av befolkningen som tjänar mest.
 • En tiondel av befolkningen hade 2015 en bruttolön som var högre än 45 000 kronor i månaden.

Hur lite tjänare en låginkomsttagare?

 • Låginkomsttagare definieras som den tiondel av befolkningen som tjänar minst.
 • En tiondel av befolkningen hade 2015 en bruttolön som var mindre än 22 000 kronor i månaden.

 

Publicerad i inkomst, kreditvärdighet, Lån Taggar: , , , ,

Enkla lån – fyra alternativ för att låna utan säkerhet

några enkla lånMed ett enkelt lån utan säkerhet går det att låna pengar till nästa alla ändamål. Du kan använda pengarna för att starta ett företag, lägga om dyra lån eller till vad som helst. Men innan du lånar gäller det att se till att förstå hur dessa lån fungerar och vad alternativen är.

Grunderna i lån utan säkerhet

 • Ett lån utan säkerhet använder vårt goda namn som insats. Motsatsen är exempelvis hypotekslån med säkerhet i en bostad – om inte lånet återbetalas har långivaren rätt att sälja bostaden.
 • Med blankolån har ingen egendom pantsatts som säkerhet. Detta gör dem lite mindre riskabla för dig (låntagaren) eftersom konsekvenserna inte är lika omedelbar om du misslyckas att återbetala.
 • Långivaren, däremot, tar en större risk med ett oprioriterat privatlån. De har inte någon egendom att sälja för att omedelbart återvinna skulden, men naturligtvis finns det andra alternativ för att driva in betalningen (till exempel utmätning av lön). Eftersom långivarna tar en högre risk, tar de betalt för det i form av högre räntor för lån utan säkerhet.
 • Ditt kreditbetyg är en av de viktigaste faktorerna som avgör huruvida du kommer att få ett lån och vilket som är det högsta lånebeloppet du kan bli beviljad. Om du har en hög kreditvärdighet, betalar du lägre räntor och får fler alternativ tillgängliga.

Blancolån

Det finns flera typer av blankolån med för och nackdelar. Det gäller att välja det lån som bäst uppfyller dina behov samtidigt som det minimerar kostnaderna.

Blankolån är den vanligaste typen av privatlån. Som namnet antyder, ges lånet in blanco – med endast en signatur och ett löfte om att betala. Det behövs i många fall inte ens en underskrift på papper och penna. Med e-legitimation blir låneavtalet bindande utan att några papper behövs skrivas under. Det finns alltid aktuella erbjudandenbra lån utan säkerhet från många banker och kreditföretag.

Kreditkort

Kreditkort är ett annat vanligt sätt att låna. När du använder ett kreditkort finns pengar tillgängliga på kortet upp till en viss gräns. Du får inte ett engångsbelopp i början av lånet, som med ett blankolån istället lånar du i samband med inköp precis så mycket som behövs. Om du behöver mer pengar vid ett senare tillfälle är det bra att ta ut pengar från bankomaten eller handla upp till den avtalade kreditgränsen. Kreditkort är populära eftersom de gör upplåning lätt: när du är godkänd, kan du låna praktiskt taget omedelbart. Tyvärr, den ränta du betalar på kreditkort är generellt ganska hög.

p2p-lånPerson till person lån

Peer till peer är lån direkt mellan privatpersoner. Den största och mest populära svenska webbplatsen för p2p lån heter Lendify och där kan det gå att få ett billigare lån än vad som är möjligt hos vanliga långivare.

Lån med låg inkomst

Det är inte omöjligt att få ett lån med låg inkomst, men det är svårt. Du har färre val och måste vara beredd på att betala mer än en låntagare med högre inkomst. I vissa fall kan det vara helt omöjligt och då är det bara att jobba för att bygga upp kreditvärdigheten till en tillräckligt hög nivå för att bli beviljad ett lån.

Det bästa sättet att förbättra sin kreditvärdighet är genom att prioritera återbetalning av skulder i tid – även små lån kan göra skillnad.

 

Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,

Högsta blankolånet, hur mycket går det max att låna?

stort lånKonkurrensen på marknaden för stora privatlån har förbättrats genom att det går att skicka in en låneansökan online där det finns både fler och bättre låneerbjudanden.

På marknaden för privatlån finns det många låneerbjudanden med varierande återbetalningstid och villkor med stora lån för individer med stabil privatekonomi mindre lån för låntagare med låg kreditpoäng.

Trenden är tydlig med snabbare, större och enklare lån till lägre räntor och schysstare villkor.

Stora blankolån bör endast användas till investeringar, inköp av värdebeständiga kapitalvaror eller för att samla lån och göra förbättringar privatekonomin. För en småföretagare kan det vara nödvändigt att låna pengar för att betala in skatter eller en stor leverantörsfaktura. För den som har skulder på flera håll är det ofta fördelaktigt med ett större billigare lån för att betala tillbaks dåliga krediter.

Största lånet just nu 500 000 kronor

Lätt att få stora lån med en stark kreditvärdighet

Den som har stark kreditvärdighet är kung på lånemarknaden: det är lätt att få ett stort lån med låga räntor. Men tänk på att långivare som kan erbjuder dessa lågprislån tittar på många variabler i sin kreditbedömning som långvarig fast anställning och bostadsadress.

 

 

Publicerad i Lån Taggar: , ,

Låna pengar trots dålig kreditvärdighet

kreditvarderingAtt få låna pengar trots dålig kreditvärdighet är ett problem för många konsumenter. När du vill ta ett lån från en bank eller finansinstitut görs en bedömning av låntagare baserat på en kreditprofil. Kreditvärdering är vad långivaren använder sig av för att bilda en uppfattning av kundens återbetalningspotential.

Att bli placerad i ett fack för mindre önskade lånekunder på grund av dålig kreditvärdighet är vanligare än vad många konsumenter vet. Vad ännu färre kanske vet är dock att det finns många olika långivare som gärna lånar ut pengar även till personer med låg kreditvärdighet och svagt kreditbetyg. Det gäller bara att hitta det bästa lånet för situationen.

Låneansökningar blir ofta avvisade av banker och finansinstitut på grund av låg kredit värdering eller en negativ lånehistorik. Dåliga betyg kan bero på en mängd skäl som gamla lån, försenade återbetalningar, felaktig information som mottagits av banken eller upprepade ansökningar om lån. En kreditpoäng kan alltid förbättras, men detta tar tid. Den som är i akut behov av ett lån inte har en allt för imponerande kreditvärdering har som tur är flera alternativ.

Varför kan kreditvärdigheten gå ner?

Det finns många orsaker till att en kreditvärdighet kan gå ner. Det första som associeras med kreditbetyg är betalningsanmärkningar men det finns många andra orsaker till att kreditvärdigheten kan justeras ned. Att byta adress många gånger på grund av nytt jobb kan indikera en osäker tillvaro. Långivare vill se stabila ekonomiska förhållanden som inte ändras allt för mycket och ofta.

Några tips för konsumenter med dålig kreditvärdighet

Om make, vän, släkting eller sambo har en bättre kreditpoäng är det bättre chans att få lån med en gemensam ansökan. En gemensam låneansökning har mycket högre chans att bli beviljad.

Samla dåliga lån

Den som dragit på sig dåliga lån som blir till hög ränta på grund av tidigare dålig kreditvärdighet kan samla lån till ett större och på så vis sänka månadskostnaden. Det blir billigare med ett större lån till lägre ränta än många små och dyra lån.

Undvik lån med UC

Konsumenter som vet med sig att de har dålig kreditvärdighet bör undvika att söka smslån där uppgift som kontrolleras direkt leder till avslag. Välj istället lån utan UC kontroll så ökar chanserna. En annan anledning till att undvika lån med UC är att många förfrågningar i sig sänker kreditvärdigheten.

 

Publicerad i kreditvärdighet, UC Taggar: , ,

Moank förändrar lånemarknaden

Moank hemsidaMoank är en nyaktör på marknaden för mindre personlån som erbjuder enkla krediter med utbetalning inom ett dygn.

Via belöningssystemet ”Credification Program” sänks räntan med tiden för kunder som betalar i tid.

Moank erbjuder lån från 5 000 – 20 000 kronor till nya kunder med fast ränta som sedan kan gå ner.

 • Minst 22 år
 • Max 2 betalningsanmärkningar
 • Ingen skuld hos kronofogden
 • Årsinkomst minst 120 000 kronor
 • Legitimering med Bank-ID

Läs mer om Moank

Publicerad i personlån Taggar: , , ,

Daypay – snabblån med direkt utbetalning till Swedbank

DaypayDaypay är ett av de få snabblåneföretagen som kan göra direktinsättningar på bankkonton i Swedbank.

Överföringar sker varje dag och pengarna finns på kontot inom en timme efter att lånet beviljats.

Daypay är en seriös aktör på konsumentkreditmarknaden som erbjuder små korta lån till en rimlig kostnad.

Fördelar med Payday

 • Ingen UC på lån under 10 000 kronor
 • Svar direkt på lån i realtid
 • Utbetalning till Swedbank och Handelsbanken inom en timme

Snabblån med direktinsättning

Kraven på snabba krediter ökar och för många konsumenter är det inte längre tillräckligt hög servicenivå att få tillgång till krediter samma dag. Helst ska pengarna betalas in direkt på kontot så fort ansökan är beviljad. Denna form av hypersnabba lån bör tas med försiktighet och endast utnyttjas i absoluta nödfall. Sms lån är snabba att få men ska betalas tillbaks redan efter en månad.

 

Publicerad i UC Taggar: , , ,

Kreditvärdighet och lån. Låna pengar med lågt kreditbetyg

KreditvärdighetDe flesta banker och andra långivare använder kreditupplysningar från UC (Upplysningscentralen) eller Bisnode för att ta in uppgifter om kreditbetyg. Kreditbetyg påverkar hur mycket pengar de vill låna ut och under vilka villkor. Kreditbetyget påverkar också hur mycket det går att förbättra sina lånevillkor genom att samla lån och förhandla om räntan på gamla krediter.

Kreditvärdigheten i form av ett kreditbetyg påverkar även vid köp på avbetalning eller mot faktura. Det är dock inte bara kreditbetyget som avgör chansen att få ett lån. Banker har även egna modeller som komplement till en upplysning. Mindre självständiga långivare använder modeller som fäster mindre vikt på kreditupplysningen och där går det därför ofta att få ett lån trots dålig kreditvärdighet.

Stark kreditvärdighet

En hög kreditvärdighet innebär att en person bedöms ha en högre betalningsförmåga. Det innebär större möjligheter att få handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bättre villkor genom att samla gamla lån i ett nytt och billigare.

Svag kreditvärdighet
Det kan vara knepigt att få ett billigt lån för den som har svag kreditvärdighet. Risken bedöms som större för att lånet inte ska betalas tillbaka om det framkommer ekonomiska tveksamheter vid en kreditupplysning. Det finns dock långivare som lånar ut pengar utan att ta någon UC.

Följande påverkar kreditvärdigheten

 • Antal lån, krediter och belopp.
 • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar.
 • Inkomst.
 • Civilstånd (gift eller ogift)
 • Fastighetsinnehav etc.

Vad är kreditvärdighet?

Bra kreditbetyg dåligtEtt kreditbetyg är ett mått på kreditvärdigheten – det vill säga en bedömning av förmågan att betala räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar.

Innan en bank eller annan långivare lånar ut pengar vill de veta om kunden kommer att betala sina räkningar, inklusive amorteringar och räntor. Därför gör de en så kallad kreditbedömning och tar en kreditupplysning. Kreditvärdighet eller kreditbetyget utgår oftast från en kreditupplysning från ett upplysningsföretag som UC eller Bisnode anger risken för att en person ska få en betalningsanmärkning inom det närmaste året.

Alla medborgare över 18 år har ett eget kreditbetyg. Beräkningen utgår från de uppgifter som finns registrerade i din kreditupplysning och jämförs med övriga invånare i Sverige. Även om en person inte har en betalningsanmärkning kan risken bedömas som förhöjd, beroende på hur uppgifterna i kreditupplysningen ser ut. Ett kreditbetyg från UC beräknar exempelvis risken att få en betalningsanmärkning på 12 månaders sikt.

Publicerad i betalningsanmärkning, kreditvärdighet, Lån Taggar: , ,

Maximal rabatt på bostadslån?

Max rabatt på bolånAllt dyrare bostäder gör att lånekostnaderna gräver djupa hål i plånboken även om räntan är rekordlåg. Att förhandla och pruta med banken blir allt vanligare. Men det finns banker där du inte behöver ta en fajt med din banktjänsteman för att få maximal rabatt på bolånet – Skandia.

Med Skandia bolån får den som ansöker om ett bolån för villa, bostadsrätt eller fritidshus automatiskt maximal rabatt. Genom att samla sparande, aktiekonton och fonder hos Skandia går det att få bolån med högsta tänkbara rabatt.

Det är gratis att ansöka om ett bolån hos Skandia.

Läs mer här om Skandia Bolån

Publicerad i räntor Taggar: , , , ,

Hur upptäcks en bostadsbubbla?

Ropa på vargenHushållens bostadslån stiger oavbrutet till nya rekordnivåer. Optimistiska köpare har sedan länge skakat av sig tråkigheter som amorteringar och relationen mellan den egna inkomsten och lånets storlek. Det enda som räknas är hur mycket det går att låna till dagens låga räntor.

Under många år har den ena efter den andra experten ropat på vargen för att få krypa till korset med svansen mellan benen.

Inget tycks kunna stoppa bostadslokomotivet från att ånga vidare.

Senast ut att varna för att kraschen väntar runt hörnet är ex finansminister Anders Borg (DI 2016/5/24) som menar att ett prisras är en tidsfråga. Kommer han att få rätt och i så fall varför?

husbubblaGår det att veta om vi är i en bubbla?

Att upptäcka en fastighetsbubbla är svårt. Om fler vore medvetna om att ekonomiska bubblor är ett naturligt inslag i hur vi människor fungerar och drog lärdom av historien skulle prisutvecklingen vara mer resonlig och fler skulle dra sig ur marknaden när tecknen blir för tydliga.

För att kunna upptäcka nästa fastighetsbubbla, är det viktigt att först veta vad det är vi letar efter. En fastighetsbubbla är en ökning av huspriserna som är större än vad som kan motiveras av hushållens inkomstutveckling och där skalet därför gradvis blir allt tunnare och allt lättare kan krackelera med en plötslig förändring av förutsättningarna (som exempelvis en räntehöjning).

Media och bostadsbubblan

homestylingNär det råder hausse på en marknad är medias verklighetsbeskrivning målat med de ljusaste av färger. TV-program som handlar om att fixa hus eller styla bostadsrätter för att öka priset blir allt populärare. Tidningarnas artiklar om de dyraste husen i nya ”heta” områden och böcker om hur man blir rik på fastigheter lockar en allt större läsekrets.

Precis som en van aktiesparare drar sig ur marknaden när Aftonbladet börjar ge aktietips kan även andra bubblor identifieras när medias intresse når feberaktiga nivåer. Det är viktigt att förstå fastighetsmarknaden som helhet och inse att fastighetspriser både kan gå upp och ner. När medias positiva publicitet kring ämnet övergår till en hype, kan det vara ett tecken på att vi är i eller närmar oss en bubbla.

Villaägare har inte längre råd att ”köpa sitt eget hem”

Ett annat sätt att identifiera en bubbla är när hushållen inte längre har råd att ”köpa sitt eget hem”. Anta till exempel att en familj köpt sitt radhus för 10 år sedan för 2 miljon kronor. Idag har grannen sitt hus till försäljning för 6 miljoner vilket motsvarar en prisökning på 200 procent. Dock ökade husägarens hushållsinkomst endast med 30 procent under perioden. I huvudsak skulle samma familj som köpte huset för 10 år sedan inte ens vara i närheten av att kunna köpa sitt eget hus och dämed få nobben av banken.

Investerare kan inte hitta lönsamma objekt

Ett annat tecken på en bubbla är när investerare inte kan hitta fastigheter som ger tillräckliga kassaflöden. Det har under senaste åren blivit vanligare att privatpersoner köper bostadsrätter i syfte att hyra ut dem i andra hand. Intresset för den typen av affärer har dock enligt flera byggföretag svalnat betydligt under senaste tid.

I det här scenariot blir det allt svårare att kunna ta ut hyror som täcker lån, utgifter och ger en önskvärd avkastning. Den enda anledningen till att folk ändå i slutfasen är villiga att betala höga priser är att de tror att priserna bara kan fortsätta upp och att någon i framtiden kommer att betala ett ännu högre pris.

Den oundvikliga konsekvensen av galopperande priser är att marknadens prisnivå inte längre kan hållas upp eftersom hushållen inte längre har råd och spekulanter inte längre ser några framtida värdeökningar. Allt fler köpare drar sig även de ur eftersom riskerna upplevs som för höga.

När det gäller fastighetsbubblor och köp under ovanstående premisser är den risk du tar ditt eget val. Om du ändå måste köpa en bostad just nu bör du hitta en riktigt ”motiverad säljare” så att du kan få till en bra affär.

I Sverige tar köparen smällen

Skuldslav2008 drogs hela världsekonomin ned av fastighetskraschen i USA. I USA var det bankerna som tog smällen av prisraset. I USA togs bostadslån med fastigheten som säkerhet och de hushåll som köpt för dyrt och ångrat sig kunde därför dra sig ur skadefria så fort husets värde understeg lånet genom att helt enkelt lämna tillbaks nycklarna och flytta ut.

I Sverige är en låntagare personligt återbetalningsskyldig för sitt bostadslån. Även om fastigheten säljs kommer banken att fortsätta kräva in återstående skulder – resten av livet. Personliga konkurser blev den sista utvägen för många i efterdyningarna av 90-talets fastighetskris.

Källor

Dagens Industri: Borg: Boprisraset en tidsfråga

Ekonomifakta: Hushållens skulder

 

 

Publicerad i Finansiella bubblor Taggar: ,