Låg inkomst eller lågt kreditbetyg, så får du låna pengar.

kreditbetygGår det att låna pengar trots låg inkomst eller lågt kreditbetyg? Tidigare misstag som lett till en betalningsanmärkning drar ner kreditbetyget i flera år och det är svårare att låna pengar med låg kreditvärdighet. Vad många inte vet är att kreditbetyget även påverkas negativt av att byta adress eller arbetsgivare. Långivare vill se stabila förhållanden och är snabba att dra öronen åt sig för allting som signalerar motsatsen. Även den som har en hög inkomst kan därför ha ett lågt kreditbetyg på grund av andra omständigheter än ekonomiska.

Nya moderna långivare på nätet fäster mindre vikt på fyrkantiga kreditupplysningar och bedömer istället varje låneansökning på egna meriter. De vet att de flesta människor inte passar i en och samma mall och kan hitta lösningar även för kunder med låg inkomst eller låg scoring. De väger in hela situationen (som ofta kan vara bättre än vad siffrorna i en UC visar) och strävar efter att hitta en individuellt anpassad lånelösning för alla situationer.

Frogtail FROGTAIL: Ansvarsfull kreditgivning

✓ Enkelt lån upp till 50 000 kronor ✓ Utbetalning till banken redan samma dag ✓ Betalningsanmärkning inget hinder

Lånet.com går det att låna pengar med betalningsanmärkning trots att det automatiskt innebär ett lågt kreditbetyg och avslag på låneansökan hos alla banker. Det finns många lån som både är flexibla, prisvärda och inte har några extra avgifter. Låntagaren betalar bara ränta för den tid pengarna används och lånet kan betalas tillbaks när som helst. De långivare vi har valt att rekommendera har kontrakt som är enkla och lätta att förstå och utan luriga villkor eller några dolda avgifter. Det går snabbt att ansöka om ett enkelt lån och pengarna finns på kontot inom några dagar.

Lån med låg kreditpoäng

Låg kreditpoängDen som har en låg kreditvärdighet på grund av låg inkomst eller betalningsanmärkningar får det svårare att få godkänt på en låneansökan. Det kan tyckas omöjligt att få låna pengar med liten inkomst. Att få godkänt på de billiga lån som annonseras av bankerna blir praktiskt taget omöjligt och att skicka in ansökningar som leder till avslag drar bara ytterligare ner kreditbetyget.

Alternativen för den som har ett lågt kreditbetyg är begränsade men det finns flera möjligheter att få ett hyfsat lån. Men låg kreditpoäng innebär en svagare ställning och dåligt förhandlingsläge så i princip är det bara att acceptera eller nobba de erbjudanden som ändå ges. Det finns dock ingen anledning att acceptera villkor som är så ogynsamma att de riskerar leda till en ännu värre situation. Då är det bättre att tacka nej och vända sig någon annanstans.

Många svenskar med dålig kreditvärdighet tror att sms lån är den enda låneformen som är tillgänglig för den som behöver låna pengar snabbt. De har betydligt mjukare godkännandekriterier än bankerna men det är ett dyrt sätt att få kontanter på. Smslån har hög ränta och ännu högre förseningsavgifter för den som missar en återbetalning. Den som tar ett sådant lån måste vara säker på att kunna betala tillbaks i tid annars kan det bli riktigt dyrt.

Att låna pengar med lågt kreditbetyg

Genom att först informera sig om hur det går till att låna pengar med lågt kreditbetyg går det att undvika att slösa tid på att fylla i ansökningar bara för att nekas upprepade gånger och istället söka lån där där chansen att få igenom en ansökan är som störst.

De flesta människor kommer vid något tillfälle i livet behöva låna pengar. Ett lån kan behövas när det är tuffa ekonomiska tider eller för att fullfölja dina drömmar. Tyvärr är det alltför många som fått se sina chanser att få tillgång till krediter kringskurna på grund av att de halkat efter med en räkning vid något tillfälle, blivit arbetslösa, gjort finansiella misstag eller blivit handikappade på kreditmarknaden av andra orsaker. Ett lågt betyg innebär högre kostnader för kreditkort, hypotekslån och andra lån.

Lån med låg inkomst

Låg lönDet finns inte många lån med låg ränta för den som har en låg inkomst eller dåligt kredit kreditbetyg. Som tur är finns det alternativa långivare som kan erbjuda lån baserade på individuella förutsättningar.

Det finns definitivt många enkla lån men en tumregel är att enklare är dyrare. Snabblån bör endast användas som en sista utväg. Istället bör den som har en skakig kreditvärdighet vända sig till långivare som ligger i skiktet mellan billiga banklån och dyra smslån. De kan erbjuda acceptabla villkor och även låna ut något större belopp (upp till 50 000 kronor).

Grundkrav för att få låna pengar

– 18 år
– Svensk medborgare eller permanent uppehållstillstånd
– Bankkonto

Vad är en låg inkomst?

Den som har en lön som är lägre än den genomsnittliga har en lägre normalinkomst. De flesta med låg inkomst är dock inte låginkomsttagare. Genomsnittsinkomsten i Sverige är ungefär 30 000 kronor i månaden och för att räknas som låginkomsttagare ska månadslönen vara lägre än hälften av snittet eller 15 000 kronor.

Varför har jag låg kreditvärdighet?

Genom att förstå vilka faktorer som påverkar kreditvärdigheten går det att undvika att skicka in ansökningar som riskerar att leda till avslag och ytterligare försämrad scoring.

Det finns inte bara en enda kreditpoäng eller rating som alla långivare använder när de fattar de kreditbeslut som leder till avslag eller godkännande av lån. Kreditgivare använder olika modeller och kreditupplysningsföretag. Samma uppgifter kan leda till helt olika beslut beroende på hur siffror vägs och tolkas.

Med en oren kredithistoria gäller det att tänka till innan vi försöker låna pengar. Oklarheter som kan dyka upp vid en kreditupplysning är något som många oroar sig för och det är därför bäst att på förhand informera sig om vilka uppgifter som finns registrerade. Detta kan göras genom att ta en kreditupplysning på sig själv.

Dåligt beteende påverkar kreditvärdigheten

I en kreditupplysning går det att läsa ut om betalningar på andra lån har missköts. Detta eftersom utestående krediter redovisas månadsvis. Om ingen förändring sker tyder det på att betalningar släpar efter. Gamla lån som inte betalas av är en stark varningssignal som ofta gör det svårt att få igenom nya ansökningar.

Även att bara göra den minsta månadsbetalningen på kreditkortsskulder kan ha en negativ effekt på en kreditrapport eftersom nya långivare kan anta att den nya kunden redan kämpar med befintliga skulder.

För den som har ekonomiska svårigheter och skulder som inte längre är hanterbara är det viktigt att kontakta långivaren så snart som möjligt för att informera dem och be om hjälp. Det är bättre för dig att vara ärlig och uppriktig med den aktuella situationen än att upprepade gånger missar lån- eller kreditkortsbetalningar utan förklaring.

Inga lån är ingen garanti för hög kreditvärdighet

Många antar att eftersom de aldrig lånat pengar måste de ha en god kreditvärdighet. I själva verket har den som aldrig lånat ingen kredithistoria alls vilket gör det svårt för en långivare att bedöma om lånet kommer att återbetalas. En annan paradox är att kunder som bara utnyttjar små kortkrediter och alltid återbetalar skulden i sin helhet varje månad kan få det svårare att höja kreditgränsen än kunder som betalar kreditränta. Detta beror på att bankerna tjänar pengar på att kunderna betalar ränta – låntagare som betalar skulderna inom den räntefria perioden är helt enkelt inte lika lönsamma.

Vad ska jag göra om jag blir vägrad ett lån?

Vägrad lånOm du blir vägrad att låna pengar får du inte reda på varför. Den som tycker att ett avslag är orättvist kan dock alltid överklaga beslutet och lämna ytterligare information som stöd för ansökan. Om beslutet att att inte bevilja ett lån skett genom ett automatiserat system, år det att be om en manuell handläggning.

Det är viktigt att först försöka få en inskickad ansökan godkänd innan en ny skickas in till en annan långivare eftersom det kan orsaka ytterligare problem. Om det finns felaktigheter i register från Kronofogdemyndigheten eller Upplysningscentralen går det att begära rättelse innan lån söks hos en annan långivare.

Mer om inkomst, kreditvärdering och lån

Demoskop: Vem är egentligen höginkomsttagare?

Creditsafe. Frågor om kreditupplysning