Bank Norwegian Sverige SE

Just nu är det billigt att låna från Norge.

(Ägs av samma bolag som lågprisflyget Norwegian)

Låna 5000 – 500 000 kronor

23 år och inga betalningsanmärkningar är enda kravet


Billiga lån

Var finns de billiga lånen? De billigaste lånen finns på webben och en fördel med billiga privatlån på nätet är att de är enkla att söka och att lånebesked lämnas direkt på skärmen.

Ett blankolån är ett lån utan säkerhet. Det är alltid en risk att låna ut pengar och priset för den risken är den ränta som låntagaren betalar. De billigaste lånen är bostadslån och andra lån som ges mot en säkerhet.

För privatlån utan säkerhet tar långivaren en större risk att förlora pengar vilket kompenseras med en högre räntan. Alla långivare får vara med och bära kostnaden i form av ett räntepåslag för de som inte inte sköter sig.

Krediter finns i många olika former med olika villkor och återbetalningstider. Hur ett erbjudande kan se ut beror på vad lånet är till för och låntagarens individuella förutsättningar. Onlinelån kan användas för att köpa en bil, åka på  semester eller för att lösa andra skulder. Det går ofta att få bättre villkor på lån om pengarna används till att lägga om dyrare lån eftersom det förbättrar kundens betalningsförmåga.

Det är alltid en bra idé att jämföra lån och då särskilt den årliga effektiva räntan på privatlån från olika utlåningsföretag. Den effektiva exempelräntan kan ge en ungefärlig uppfattning om hur dyr eller billig en långivare är. Att bekanta sig med det sätt på vilket långivare presenterar sina räntor kan därför leda till en bättre jämförelse. Företag som lånar ut pengar ska redovisa en exempelränta på sina webbplatser och i annonsering. Det är dock inte en ränta som ges till alla kunder utan ett exempel på ett genomsnittligt erbjudande.

Tänk på att om det finns en chans att betala tillbaks lånet i förtid är det viktigt att det inte tillkommer några extra avgifter. Vissa utlåningsföretag ut en avgift som ibland kan vara ganska hög vid förtida inlösen av lån.

Billigare lån för de flesta

Billigare lån gör att fler kan låna

De billigaste låneräntorna på privatlån har sjunkit kraftigt sedan finanskrisen 2008 tack vare de låga räntor som världens centralbanker hållit sedan dess. Detta har gjort att fler kan låna pengar och öka sitt materiella välbefinnande. Tidigare ansågs ett lån utan säkerhet med en ränta på under 10 procent vara billigt medan de lägsta låneräntorna för blankolån idag har krupit ner till strax över 3 procent.

Konkurrensen om privatlånekunder är hög och det tillkommer hela tiden nya banker och kreditmarknadsföretag som tävlar med varandra om att låna ut pengar. Förutom företag som enbart arbetar med krediter har även detaljhandelsföretag och stormarknader börjat erbjuda billiga krediter till sina kunder.

Priset för att låna har gått ner under många år och är bland annat ett resultat av digitalisering av låneprodukter och en ökad konkurrens. Det har blivit både lättare och billigare att ta del av de många konkurrenskraftiga erbjudanden som finns på marknaden idag.

På Lånet.com har vi sammanställt de bästa erbjudandena på lån. Den som går i tankarna på att ansöka om ett lån bör dock tänka på att de räntor som annonseras ut i tidningar och i annan reklam inte erbjuds till alla kunder. Ofta annonseras lån med texten ”räntor från” med en mycket låg exempelränta. Denna billiga ränta är det i själva verket mycket få kunder som kommer att kunna låna till. Det gäller därför att vara medveten om att för en normalinkomsttagare kommer ett förslag till avtal om lån i de flesta fallen att ligga kring 6-8 %. Tänk också på att en ansökan om lån kan hamna i kreditupplysningsföretagens register oavsett om lånet tas ut eller inte.

Hur många får det billigaste lånet?

Sanningen om super billiga lån är att det endast är knappt en tiondel som kommer i fråga för de lägsta räntorna. För att få de absolut bästa villkoren, lägsta avgifterna och billigast ränta krävs en mycket hög inkomst, inga tidigare lån och ett perfekt kreditbetyg.

När det kommer till kritan erbjuder kreditgivare nästan alltid en dyrare ränta än de billiga lån som annonseras ut eller så ger de helt och hållet avslag på ansökan.