jamforlanMed så många lån och långivare på marknaden att välja mellan är det klokt att jämföra privatlån för att hitta bäst lån. Det finns mängder av alternativ att välja mellan bland ledande långivare och vilket lån som är bäst för dig kommer att bero dina individuella förutsättningar och önskemål.

Om du bara behöver ett litet lån finns det nykundserbjudanden i form av räntefria lån hos flera mindre långivare.

När du jämför privatlån utan säkerhet med de låneformer som kräver att låntagaren ställer en säkerhet som garanti för lånet finns det ett antal viktiga skillnader att notera. Ett lån med säkerhet har betydligt lägre räntor eftersom låntagaren förbinder sig att överlåta en egendom om lånet inte kan betalas, det kan vara exempelvis bostad eller bil. Lån utan säkerhet har inte detta krav, de är lättare att få beviljad men har högre och väldigt varierade räntesatser.

Populära långivare i jämförelse

Långivare Kkr Ränta Avgifter Lösen Tid
20 – 350 3,70 % – 10,95 % Inga avgifter Kredittagare har rätt att när som helst, helt eller delvis, betala krediten i förtid utan kostnad. 3 – 12 år
5 – 400 4,99 % – 20,24 % Uppläggningsavgift: 399 kr. Månadsavgift: 19 kr Kredittagaren har rätt att när som helst, helt eller delvis utan avgift lösa krediten i förtid. Upp till 15 år

Jämför lånevillkorJämföra lånevillkor

Att jämföra lån kan vara komplicerat och det finns många olika faktorer som måste övervägas. Med olika lånevillkor, amorteringstider, räntor och månadsbetalningar, kan det kräva en hel del arbete för att hitta det bästa erbjudandet. Det går heller inte att jämföra olika erbjudanden rakt av eftersom villkoren för lånet är individuella och beror på varje enskild låntagares ekonomiska situation. För att få reda på vad en bank eller annan kreditgivare kan erbjuda för villor måste därför först en låneansökan skickas in. Det är viktigt att vara medveten om att varje kreditupplysning som tas registreras och kvarstår i registret i två år. Många förfrågningar från långivare kan i sin tur försvåra möjligheten att få ett lån. Det finns dock några grundläggande saker att jämföra och analysera innan du väljer att skicka in en ansökan.

Lånets löptid i år

Jämföra de olika lånevillkoren och välj om möjligt ett lån med kort återbetalning. Medan ett kortare lån gör den månatliga återbetalningen högre kommer totalkostnaden för lånet när det väl är betalt att bli högre.

Om av någon anledning det kortare lånet har en högre ränta bör du i stället välja ett lån med längre löptid men där lånet kan lösas i förtid utan avgift.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när vi jämför lån. För de flesta krediter rekommenderas att använda den effektiva räntan som jämförelsetal. I den effektiva räntan ingår uppläggningskostnader, aviavgifter och alla andra kostnader vilket därför ger en mer rättvisande bild av den totala kostnaden. Långivare är skyldiga att informera kunden om låneproduktens effektiva ränta så att det exakt framgår vad lånets verkliga kostnad är. Ett problem är att de flesta blankolån har en rörlig ränta som ändras under lånets löptid.

Totalkostnad

Lånets totalkostnad är det ursprungliga lånebeloppet plus ränta och avgifter. Försök att välja ett lån som kostar minst pengar om se till att du har marginal för att klara de månatliga betalningarna.

Lånets månadskostnad

Jämför de olika lånen och titta på hur höga de månatliga betalningarna blir för de olika alternativen. Det kan vara frestande att välja ett lån med lägre månadsbetalning men om den totala kostnaden blir betydligt högre är det ett dåligt val. Den långivare som erbjuder ett lån med lägst effektiv ränta är i de flesta fall det bästa valet.

Ångra smslån, går det? Ångerrätt gäller även för snabblån

Det går att ångra smslån inom 14 dagar Ångerrätten gäller alla lån utan säkerhet Konsumentköplagen är tvingande till konsumentens fördel Här finns blankett för att utnyttja sin ångerrätt Ångra smslån, går det? Jo, lagen säger att alla privatpersoner har rätt att inom 14 dagar ångra köp av varor eller tjänster ...
Läs Mer

Hur mycket kan jag låna, lån med olika lånebelopp.

Hur mycket kan jag låna? Hur stort lån som kan beviljas beror i första hand på inkomsten. Oavsett om du behöver låna en liten eller stor summa pengar vill du givetvis hitta det billigaste sättet att göra det på. Därför har vi tittat på de billigaste alternativen baserat på en ...
Läs Mer

Låna av privatpersoner. Förmedling av lån mellan personer (p2p)

Låna av privatpersoner genom p2p nätverk är den senaste flugan. Oavsett om det går att få ett lån ganska enkelt upplever många det ändå som stressande att fylla i en ansökan och utsätta sig för granskning och bedömning av en bank. Så om du behöver ett lån vart kan du ...
Läs Mer

Villor vid lånejämförelseVillkor vid lånejämförelser

Det är klokt att se till att du har råd med återbetalningar på ett lån innan du skriver undan ett avtal. Även när det gäller lån utan säkerhet innebär det stora problem för den som inte klarar av att sköta sina betalningar.

Det går att ansöka om privatlån från 5000kr och upp till 500 000 kronor och med återbetalningstider från några månader upp till 12 år. Du kommer att debiteras ränta av långivaren vilket i villkoren ska meddelas som den effektiva räntan eller årlig procentsats. Vid lånejämförelser används den effektiva räntan. Tänk dock på att långivarna bara annonserar en exempelränta eller den lägsta tänkbara räntan och bara är en indikation på vilken ränta du kommer att erbjudas. Räntor på privatlån är rörliga och kan förändras under lånets löptid.

Vid lånejämförelser används den effektiva räntan

Om du kan får ett lån med låg ränta avgörs av ett antal faktorer, inklusive det belopp du lånar, hur länge ni kommer att ta att betala tillbaka lånet och hur stark din privatekonomiska situation är. Nästan alla lån utan säkerhet ges mot rörlig ränta. Det beror på att långivarna i sin tur löpande lånar upp pengar på marknaden och det blir helt enkelt dyrare att låna desto längre tid räntan binds. Med en rörlig ränta kan dina månatliga avbetalningar gå både upp och ner tillsammans med svängningar i långivarens basränta. Detta ger dig flexibilitet att spara pengar om räntan sjunker, men ditt lån kan också kostar dig mer om räntan går upp.

Mer om att jämföra lån

Konsumentverket: Marknadsföring av kredit