Låg ränta på lån, pengar idag till lägst ränta

lag_rantaRäntan är priset vi betalar för pengar, en låg ränta innebär alltså ett lägre pris för att låna pengar. I ett låneavtal är det två faktorer som avgör vilken månadskostnaden blir. Det som avgör är bland annat hur vi väljer att amortera lånet och hur låg ränta vi får låna pengar till.

Att räntorna är låga beror på en låg global räntenivå och den låga svenska inflationen.

Ett lån med en lång amorteringstid (återbetalningstid) ger en lägre kostnad per månad än ett lån som ska betalas tillbaka fortare. Detta innebär dock inte att ett långt lån är billigare, den totala kostnaden blir högre eftersom räntan betalas under en längre tid.

Räntan på ett vanligt blancolån är vanligen rörlig, det innebär att den påverkas direkt när Riksbanken fattar beslut om ändringar i reporäntan.

Det finns flera kreditinstitut som erbjuder lån online med lång amorteringstid och låg ränta. Förutom ränta och amortering kan det vara värt att tänka på att de samlade aviavgifterna (ofta 20 – 40 kr per månad), ansökningsavgift och andra avgifter kan tillkomma och tillsammans bli en betydande kostnad för ett lån som ska betalas tillbaks under många år.

Fördelar med låg ränta

Låg inflation = låg räntaEtt lån som går att ansöka om snabbt och som har låg ränta är lockande för de flesta låntagare eftersom det kan göra skillnaden mellan en överkomlig månadskostnad och en som på sikt riskerar att få privatekonomin att gå över styr. Ett lån med låg ränta kan användas för att lägga om dyra lån vilket kan ge pengar över till ett nytt lån för att till exempel köpa en finare, trevligare och mer tillförlitlig bil än vad som ursprungligen var planerat att köpa.

Det är möjligt att hitta lån med låg ränta på flera sätt. Många banker och andra långivare annonserar i dagstidningar om sina låneerbjudanden. Det är dock värt att notera att ett lån som marknadsförs på dyr annonsplats kan vara dyrare än lån som inte gör så mycket väsen av sig – någonstans måste ju reklamen betalas.

Förutom i lokaltidningen kan erbjudanden om lån med låg ränta hittas genom en enkel sökning på Internet. Många webbplatser som till den du hamnat på just nu erbjuder information om de bästa och mest fördelaktiga låneerbjudandena.

Snabbt lån med låg ränta

Oavsett om du behöver finansiera ett inköp, betala en oväntad utgift eller baka ihop dyra lån bör målsättningen med ett nytt lån vara att räntan ska vara den lägsta tänkbara.

Det finns många enkla lån som går att ansöka om online med snabbt besked, de kräver ingen säkerhet och lånebeloppen är valfria från några tusen kronor upp till en halv miljon. Med en hyfsad inkomst och ordnad privatekonomi är sannolikheten god för att få godkänt på en ansökan hos långivare med de lägsta räntorna.

Den som har betalningsanmärkningar eller dåligt kreditbetyg får inte ett lån till låg ränta. För att kompensera sig för risken för kreditförluster tar de långivare som specialiserar sig på kunder med en besvärlig privatekonomi ut en högre ränta.

Räntan på privatlån utan säkerhet är vanligen högre än ett lån mot säkerhet i exempel en bil eller fastighet. Eftersom priset på lånet beror på kundens kreditvärdighet, har den som har en hög kreditpoäng lätt att hitta ett lån med låg effektiv ränta. Skuldkvoten, alltså relationen mellan skuld och inkomst är också en faktor som påverkar chansen för godkännanden av lånet, vilket belopp som kan lånas ut och till vilken ränta.

Långivare som är kända för att erbjuda lån med låg ränta som Ikano Bank och Bank Norwegian kan erbjuda bäst lån till låntagare med höga kreditpoäng och stabila inkomster. Det lönar sig alltid att jämföra priser som du hittar på nätet med de som erbjuds av den egna banken.

Även låntagare med genomsnittlig inkomst kan hitta många alternativ, även om räntan kan bli några procent högre än de lägst utannonserade räntesatserna. Vissa långivare tar fler faktorer med i sitt beslutsunderlag som antal år på samma arbetsplats, stabil boende situation och givetvis möjligheten att tjäna pengar på lånet.

För den som nyligen fått ett nytt jobb, har flyttat ofta eller har andra saker i bagaget som långivare inte gillar är det lättare att hitta ett lågräntelån med hjälp av en medlåntagare som lovar att ta ansvar för lånet om det inte betalas enligt avtal. Tänk på att han eller hon kommer att få ditt lån på halsen om det missköts. Priset på pengar hos alternativa långivare är betydligt högre än lånen med lägsta tänkbara ränta och det är inte ovanligt med räntenivåer kring 15 %.

Vad krävs för att snabbt få ett lån med lägst ränta?

Lägst ränta på lånFör att en låneansökan med svar direkt på skärmen ska kunna behandlas krävs ett personnummer kopplat till en e-legitimation. Att ansöka om lån med bank-id är den vanligaste metoden för att en ansökan ska kunna behandlas automatiskt med ett snabbt svar.

Efter att identifiering med e-legitimation väljs önskat lånebelopp och återbetalningstid. Återbetalningstiden är ofta från 2 – 14 år men det finns även årslån med låg ränta. Tänk på att ju längre du betalar tillbaka ditt lån, desto högre blir den samlade kostanden för räntebetalningar. Genom att bara låna tillräckligt mycket blir månadskostnaden och därmed huvudvärken mindre varje gång låneavin dimper ner i brevlådan.

Lägst tänkbara ränta på lån

Om inte de erbjudna räntorna på lån utan säkerhet är tillräckligt låga finns det bara ett sätt att pressa ner räntan ytterligare – erbjud en säkerhet. Fastighets- och bostadsrättspriserna har stigit under många år vilket gjort det populärt att istället för att låna utan säkerhet ta ut ett pantbrev i fastigheten och med hjälp av det höja sitt bostadslån. Lån med bostad som säkerhet är den billigaste finansiering som privatpersoner har tillgång till men de är inte några snabba lån utan tar tid och kräver ofta ett besök på banken.

Lån utan ränta

När vi lånar mindre belopp från någon vi känner är det ofta lån utan ränta men det går faktiskt att låna utan ränta även från företag på lånemarknaden. Det första lånet kan vara räntefritt för nya kunder men det handlar oftast om mindre belopp på några tusen kronor med kort återbetalningstid.

Att lägga lite surftid på att hitta ett lån med låg ränta är väl investerad tid. Det är härligt att se när pengarna snabbt trillar in på kontot men återbetalningen är en utdragen process som redan på förväg bör göras till ett så litet bekymmer som möjligt.

Anledningar till den låga räntan

Den globala räntenivån: ECB sänker räntan till historiskt låg nivå

Den låga inflationen: Svensk inflation är låg