Samla Lån

Samla Lån

Samla lån innebär att slå ihop och lägga samman dyra krediter på ett ställe. Genom att hitta en billigare långivare går det att sänka lånekostnaderna betydligt.

Växande kreditkortsräkningar, avier för lån som måste betalas och i värsta fall påminnelser och inkassokrav är en plåga för allt fler skuldsatta svenskar. Känner du igen dig själv? Vill du få ordning på ditt personliga skuldberg och få ett stopp på helt onödiga utgifter för påminnelser och förseningsavgifter?

Om du bestämt dig för att reda upp din privatekonomi finns det flera vägar att gå. Tyvärr går det inte att trolla bort skulderna så länge som du har möjlighet att betala. Är du i en helt hopplös situation finns det möjlighet till skuldsanering men det är ingen enkel väg och endast de mest hopplösa fallen kan komma ifråga för den lösningen.

Att samla lån är en väg till bättre privatekonomi

Vad som återstår är att lägga om lån genom att samla alla lån hos en låntagare. Det är en enkel och snabb lösning på problemet. Istället för att betala till flera olika banker1 och kreditgivare får du istället ett lån med vilket du betalar alla gamla skulder. Du sparar pengar och sänker dina kostnader.

Här går det att samla lån

IcabankenICA BANKEN: Slå ihop lån

Bli kund på 3 minuter med bankID. Ange om du vill lösa andra lån med det nya lånet upp till 350 000 kronor.

Bank NorwegianBANK NORWEGIAN: Lös lån upp till 500 000 kronor

Klicka på knappen ”Samla dina lån” och skicka in en ansökan om att lösa in andra lån.

Att samla sina lån har många fördelar. Det blir en lägre ränta på ett större lån än på många små. Långivare föredrar kunder som lånar mycket pengar eftersom kostnaden för att hantera ett lån är lika stor oavsett lånets storlek. Med en lägre totalkostnad går det lättare att betala tillbaka lånet och bli skuldfri.

En annan fördel med att samla sina lån är att det bara blir en avi per månad istället för flera. Det minskar risken för att missa betalningar.

Genom att göra betalningen via autogiro slipper du dessutom aviseringskostnaderna. En liten besparing men – ”många bäckar små”!

Vad innebär det att slå ihop lån?

Att slå ihop lån innebär att lösa många små skulder genom ett nytt större lån. Skuldkonsolidering (samla lån) är det en metod som används för att sänka kostnaden på lån utan säkerhet, kreditkortsskulder och andra dyrare krediter med hjälp av ett billigare lån till lägre ränta.

Hur löser jag lån?

Ansök om ett lån utan säkerhet och kryssa i alternativet att en del av pengarna ska gå till att lösa gamla lån. Skicka in vilka lån du har så kommer den nya kreditgivaren att göra hela jobbet.

Fördelarna med att lägga ihop lån

Lägga ihop lånEn räkning – lätt att hålla reda på

Den mest uppenbara fördelen med att lägga ihop lån är att det bara blir en månadsbetalning i stället för många skulder att hålla reda på. Det blir mindre risk att någon räkning missas. Försenings- och påminnelseavgifter kan undvikas. Det blir lättare att hålla reda på betalningar och undvika förseningsavgifter, extra avgifter och i förlängningen betalningsanmärkningar som kan bli följden av slarv med betalningar.

Lägre ränta

Små lån och krediter har en högre effektiv ränta än ett stort, totalkostnaden för alla lån blir hög. Ett större bra lån innebär en lägre effektiv ränta och därmed lägre utgifter.

Bättre kreditvärdighet

Det blir inga negativa effekter på din kreditvärdighet om du gör om alla inbetalningar till en kredit som betalas på en och samma faktura. Eftersom utgifterna för räntebetalningar och amorteringar har blivit lägre är det möjligt att din kreditvärdighet istället kan förbättras med hjälp av det nya lånet.

Fler fördelar med att samla lån

Att samla ihop lån i en klump är en bra lösning för att få billigare lånekostnader. Om du har kreditkort med hög ränta och andra små skulder från inköp av olika saker kan de samlas ihop, betalas av och ersättas av en enda månadsbetalning.

Att lösa gamla krediter genom att låna pengar online är inte den bästa lösningen för alla. Det beror helt enkelt på din nuvarande ekonomiska situation och vilka villkor en ny långivare är villig att erbjuda. För att få reda på om den här metoden kan hjälpa dig att spara pengar måste du skicka in en ansökan hos någon av de banker1 och kreditgivare som gärna ser att nya kunder använder pengarna just till att lösa gamla lån.

Lösa korta lån med ett långt

Som en allmän princip bör man inte betala kortsiktiga kostnader med långsiktig finansiering. Detta kan emellertid i vissa fall vara ett alternativ. Om du är för närvarande har så höga kostnader för lån att det finns risk att inte klara återbetalningarna, behöver du andrum genom att sänka dina utgifter med ett längre lån.

Att lägga samman lån kan vara en livlina och är givetvis att föredra framför framtida problem med höga förseningsavgifter, inkasso och i förlängningen kronofogden.

Slå ihop lånFaran med att baka ihop lån

Den stora faran med en lyckad strategi för att baka ihop lån är att om du plötsligt har extra pengar att göra av med kan det vara lätt att frestas att spendera den ökade köpkraften på nya krediter. Om du fortsätter på samma linje och använder din förhöjda disponibla inkomst till att göra nya varuinköp är du dock snart tillbaks i samma sits igen.

Efter att lånen bakats ihop och kostnaderna kommit under kontroll gäller det att undvika att återgå i samma beteende som ursprungligen satte dig i klistret. Att baka ihop lån är ingen metod för att med hjälp av långfristiga skulder finansiera konsumtionsutgifter. Metoden bör användas för att sänka totalkostnaden för lånet och inte att förlänga återbetalningen i syfte att kunna konsumera mera.

Sammanfattningsvis, som med alla andra finansiella lösningar, kan samlingslån användas klokt eller oklokt; men för de flesta konsumenter finns det fler fördelar med att lösa dyra lån och baka ihop dem i ett enda än nackdelar – om det görs med gott omdöme.

Lånemäklare som hjälper till med att samla lån

Vänd dig till Lendo. De är specialister på lån. Det är enkelt att kontakta dem via hemsidan, där anger du att du vill samla dina lån och vilket belopp (ungefär) det rör sig om. Lendo skickar sedan en förfrågan till många olika långivare och informerar dig om aktuella erbjudanden.

Du kan även jämföra räntor och villkor hos olika banker1 i vår sammanställning av långivare.

Samlingslån

SamlingslånAtt hantera många räkningar varje månad är inte bara trist. Det är lätt att missa betalningar och helt i onödan förlora pengar. Att hantera många räkningar är krångligt och ett samlingslån förbättrar därför inte bara ekonomin utan förenklar även tillvaron. Genom att klumpa ihop alla låneräkningar i ett stor lån blir det bara en enda räkning i månaden att hålla rätt på.

Därför är samlingslån populära

  • Vi slipper hantera flera räkningar
  • Vi undviker förseningsavgifter
  • VI får billigare lån
  • De ger oss minskad ekonomisk stress
När vi kämpar för att göra vårt bästa med allt som livet kräver, kan det vara lätt att halka efter. Om du får godkänt på en ansökan om ett samlingslån kan du använda medlen för att betala av alla dina räkningar vilket minskar stress och oro för ekonomin.

Samlingslån är långfristiga lån

Eftersom samlingslån är långfristiga lån, har du mer tid att betala ner dina skulder, så dina månatliga betalningar kan bli betydligt lägre.
Nackdelen med längre amorteringstid är du kommer att betala ränta för en längre tid. Även om du får ett samlingslån med lägre ränta än de gamla lånen kan en längre återbetalningstid i slutändan därför leda till en högre sammanlagd kreditkostnad.
Om du kan samla alla dina skulder till ett lån som har en lägre ränta än de andra lånen, kan du spara pengar. En lägre ränta kan sänka dina betalningar, inte bara göra din skuld mer överkomligt, men också göra det lättare för dig att hålla dig inom din budget.
När du har fått ordning på hushållsbudgeten och har lite extra pengar, kan du öka avbetalningstakten så att du fortare blir skuldfri. Genom att betala av på samlingslånet snabbare kommer du att spara pengar som annars skulle ha gått till räntekostnader.

Samlingslån med betalningsanmärkning

Samla lån med betalningsanmärkningMånga svenska konsumenter börjar leta efter samlingslån först när det brinner i knutarna och skuldbördan blivit ohanterlig. Men även den som redan dragit på sig betalningsanmärkningar kan bli godkänd för ett samlingslån även om villkoren blir sämre.
Naturligtvis är det så att om den erbjudna räntan är högre än de befintliga lånen, kan ett samlingslån bli dyrare och då är det bättre att avvakta tills ett bättre erbjudande dyker upp.

Samlingslån utan säkerhet

Ett samlingslån kräver inga säkerheter, så långivaren måste lita på ditt löfte att återbetala. Eftersom ett blankolån innebär att de förlitar sig på ditt ord gör det lånet mer riskfylld. Räntorna blir därför högre än ett lån mot säkerhet.
Fördelen med samlingslån utan säkerhet är att de inte är knutna till din fastighet, så du behöver inte oroa dig för att förlora värdesaker i händelse av att du halkar efter. Samlingslån utan säkerhet är också det enda alternativet som är tillgängligt för personer som inte har egendom att sätta i säkerhet lånet.

Kan samlingslån förbättra kreditvärdigheten?

Det är svårt att säga om ett samlingslån kan förbättra kreditvärdigheten eftersom det finns så många olika faktorer inblandade. 30 % av din kredit värdering baseras på hur mycket skulder du har (billån, kreditkort, konsumtionslån etc.), men om du samlar lån för att betala av dina räkningar, du sänka skuldbeloppet betydligt. Vilken typ av kredit du använder kan utgöra 10 % av ditt kreditbetyg, så bara med hjälp av att bli av med dåliga lån kan det höja din kreditpoäng.
Då måste man överväga hur du hanterar din skuld och om samlingslånet kommer att förändra dina kreditvanor. Betalningshistorik står för 35 % av din kreditpoäng, så att konsekvent göra sena betalningar kommer att negativt påverka din kreditvärdering. Om ett samlingslån kommer att göra det lättare för dig att göra betalningar i tid, kan det definitivt höja kreditvärdigheten.

Samlingslån kan leda till återfall

Ett samlingslån ändrar inte dåliga vanor. Om en orsak till att du behöver omstrukturera lån är att du varit slösaktig och använt kreditkort(en) för ofta måste du även själv ändra ditt beteende.
Genom att samla lån för att betala av dina skulder kommer du att frigöra dina kreditkort så att du kan dra på dig nya skulder. Det gäller att vara säker på att du har tillräckligt med disciplin för att inte dra på dig nya skulder efter att du fått ett samlingslån godkänt. Det kan sluta med att du sitter med högre skulder än innan.

Jämför lånekostnader för samlingslån

Samlingslån är större lån och det är därför extra viktigt att noggrant studera avgifter. Du kan debiteras med avgifter och långivare kan erbjuda olika räntesatser. Shoppa runt och jämför räntor och avgifter som erbjuds av olika långivare. När du hittar den billigaste långivaren för att samla lån, jämföra det med den aktuella kostnaden för dina räkningar och avgör om det kommer att spara pengar. Samla så mycket information som möjligt så att du kan göra ett välgrundat och förnuftigt beslut och samla sedan ihop alla gamla surdegar till lån och gör dig av med dem.

Mer om att samla lån

Swedbank: Samla dina lån

SEB: Samla lån och krediter

Resurs Bank: Samla lån det lönar sig