Låna ut pengar – Spara på konto med hög ränta

Noll räntaFör den som vill spara pengar utan att ta risker med aktier och andra investeringar är det inte längre lönt att gå till banken. Att göra efter om inlåningskonton hos banken ger i de flesta fall noll – procent. Med riksbankens ränta under strecket är det goda tider för den som hellre lånar och sätter sprätt på slantarna än sparar och gnetar.

Tips! Låna ut till privatpersoner för högsta ränta.

Om tycker om att spara och lägga pengar på hög är du förmodligen ganska uppgiven inför den motvind som blåser i dagens lånedrivna anti-sparande ekonomi. Vi har alla fått lära oss att det är en dygd att spara, den som spar han har och den om är satt i skuld är inte fri.

Det finns inget värre än att straffas för gott uppförande, och det är precis hur det känns om du istället för att ta ett snabbt lån istället sparar ihop pengar innan ett inköp. Situationen är faktiskt så absurd att bankerna på fullaste allvar tycker att de är generösa som inte tar betalt av kunder som använder sina sparkonton.

Om du har tröttnat på den obefintliga avkastningen på sparkontot finns det dock en del lönsammare lösningar.

Bättre ränta än sparkontot

Att spara pengar på banken är det samma som att låna ut dem. Banken använder de inlånade pengarna för att ge ut lån till andra kunder och tjänar pengar på mellanskillnaden.

Det finns dock flera alternativ till att låna ut pengarna till banken. Nya digitala innovationer ger nu möjligheter för privatpersoner att låna ut pengar direkt både till andra individer och till företag.

Låna ut till andra med hög ränta

En ny internetbaserad innovation är webbsidor som sammanför individer som behöver låna pengar med dem som är villiga att låna ut. Så kallade person till person lån eller p2p är lån där den som har sparade pengar att låna ut själv kan välja risknivå och räntenivå och låna ut sina pengar till en annan person.

sparapengarLåna ut till företag

Även om räntan på vissa lån som bostadslån är rekordlåg är det många företag som fortfarande betalar höga räntor på sina lån. För att få tillgång till billigare företagslån tar de därför emot insättningar direkt från privatpersoner på egna högräntekonton och kapar därmed det mellanled som banken tidigare utgjorde. Att låna ut direkt till företag kan ge en väldigt hög ränta, särskilt om lånet binds under flera år. En högre avkastning på kapitalet innebär dock alltid en risk.

Det säkraste sparandet

Att låna ut pengar till staten anses vara det säkraste av alla sparanden. Staten kan via riksbanken alltid trycka nya pengar så de behöver aldrig ställa in betalningarna. Den ränta som erbjuds är dock mager. Statens upplåning hanteras av Riksgälden som erbjuder sparkonto och emitterar statsobligationer.

Akelius högräntekonto

Akelius fastighetsbolag är Sveriges största privata bostadsvärd med 30 000 lägenheter i Sverige och 8000 i Tyskland. Just nu får du väldigt bra ränta på dina pengar om du väljer att sätter in pengar på Akelius högräntekonto.

Låna ut pengar och hjälp entreprenörer i utvecklingsländer

Om du vill låna ut pengar och samtidigt göra en värdefull insats finns det flera organisationer som förmedlar lån från väst till tredje världen. Du kan låna ut så lite som 25 dollar och uppåt. Förutom att du får ränta på dina pengar tas du med på en spännande resa när du får se vilken nytta dina pengar gör. Vilken ränta du får beror på hur riskabelt projektet (och individen) som du lånar ut till är. Det finns givetvis en risk att låntagaren lånar pengarav dig och sedan inte betalar tillbaks men de flesta sköter sina lån enligt avtal. Mer om lån till utvecklingsländer kan du läsa på kiva.org (sidan är på engelska).