BanklånHar du bestämt dig för att låna pengar och vill ta ett privat banklån?

Det finns ett antal saker att tänka på bestämt dig och vet hur mycket pengar du vill låna, vilken typ av lån som är bäst och vilken återbetalningstid man bör välja.

Det finns lika många användningsområden för privatlån som det finns människor som utnyttjar dom och de flesta långivare lånar ut pengar utan att förhöra sig om till vilket syfte pengarna är.

En av de första och viktigaste aspekterna rör s.k. lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet är till skillnad från lån mot säkerhet (köp av fastighet eller aktier) inte kopplade till tillgång som går att avyttra. Istället är det låntagarens person och goda namn som står som säkerhet. Till skillnad från förr i tiden när banken bara gav lån till personer som hade gott rykte och var ”kända på byn” är det idag datorprogram som bedömer hur gott ditt namn är och hur mycket banken eller någon annan långivare är villig att sträcka sig.

Bra banklån för privatpersoner

Bank Norwegian BANKNORWEGIAN: Låna 5000 – 400 000 kronor

✓ Få erbjudande på en gång ✓ Bra villkor och låg ränta

Icabanken ICABANKEN: Inga avgifter

✓ Lägg till låneskydd så betalas lånet även om du förlorar din inkomst ✓ Bli kund och låna på tre minuter

Lendo LENDO:Svar inom 7 minuter

✓ Lånerbjudanden från flera banker1 ✓ Endast en kreditupplysning (lånemäklare)

Freedom Finance FREEDOM FINANCE:Enkelt att ansöka – snabbt besked

✓ Smarta lånelösning ✓ Lägg om dina lån & spara pengar (lånemäklare)

Banklån utan säkerhet är enkla att ta, det räcker med en kreditupplysning, sedan skriver man under ett papper och har pengarna på kontot inom några dagar. Eftersom ett lån som inte har andra garantier än låntagarens uppsåt att göra rätt för sig innebär vissa osäkerheter blir kostnaden, det vill säga räntan, högre än för ett banklån med säkerhet. Om man äger sin egen bostad är det billigare att låna pengar med fastigheten som säkerhet och det gör dessutom ingen skillnad i praktiken eftersom bostaden kan bli föremål för försäljning även för lån utan säkerhet om man inte kan betala. Om man vill renovera eller bygga ut sitt hus är banken ofta mer än villig att låna ut pengar eftersom arbetet höjer värdet på huset eller bostadsrätten och därmed förstärker bankens säkerhet i låntagarens tillgångar.

Vilken återbetalningstid bör man välja för ett privatlån?

Som en riktlinje kan man säga att lånets återbetalningstid ungefär bör vara lika lång som den period man förväntar sig nytta av inköpet eller det som lånet ska gå till. Om man till exempel funderar på att köpa en ny bil och räknar med att ha den i fem år är det rimligt med en återbetalningstid som motsvarar det. Det är inte rimligt att äga bilen i fem år men betala på lånet i tio år eller mer.

Var smart och låna billigt. Idag behöver man inte boka möten och gå eller ringa runt till olika banker1. På nätet finns de bästa erbjudandena eftersom det är billigast och mest lönsamt att hitta sina kunder online. Lånet.com har samlat de bästa buden på vår sajt.

Så får du enklast ett banklån

Banklån 5 tipsIngen är garanterad att få ett banklån men att skicka in ett digitalt ansökningsformulär är en enkel och snabb process för att se om det är enkelt att få godkänt på en låneansökan. Den snabba tekniska utvecklingen, samt centralbanker1 världen över som trycker nya pengar för att pressa ner kostnaden för lån och stimulera investeringar har gett oss rekordlåga räntor.

Förutom de klassiska banklånen har det dessutom tillkommit många nya långivare som skapat helt nya nischer på kreditmarknaden för privatpersoner som små sms lån, mikrolån och andra flexibla låneformer. Det finns flera nyckelområden som långivare tittar på när de får in en ny ansökan. Även om preliminära beslut tas automatiskt av finansiella programvaror är det ändå viktigt att presentera så bra och felfria uppgifter som möjligt för att en låneansökan ska passera nålsögat och bli godkänd.

Här är fem viktiga punkter som bör funderas igenom så att en ansökan om banklån resulterar i ett passande lån;

  1. Vilket lån behöver du?

Innan du beger dig till din bank (online eller kontor) titta först på vad de olika konkurrenterna erbjuder. Du behöver vara medveten om vilken typ av lån du letar, villkor du har råd med och vilket mål som finns med återbetalningstid och månadskostnad. Om du letar efter en viss typ av lån (bil- eller båtlån) se till att höra efter som återförsäljaren kan hitta ett bra erbjudande för dig. Det kan även finnas erbjudanden som kommer med direktreklam men kolla först igenom avtalsvillkoren innan du går vidare med dem.

  1. Ställ frågor

När du hittar det låneerbjudande som du är mest intresserad av kontakta banken direkt för att på förhand ta reda på vilka krav de ställer, på så vis undviker du att det tas en kreditupplysning helt i onödan. Du kan behöva boka tid personligen för att diskutera lånet via telefon eller besök på banken men det kommer att underlätta väsentligt för att lånet blir godkänt. banker1 har olika krav och dessa är oftast inte offentliga. Det är viktigt att veta vad som gäller så att du är förberedd.

  1. Hur bra är ditt kreditbetyg?

Om du söker ett lån, bör du redan vara medveten om din kredithistoria och ha en uppfattning om din kreditpoäng. Banken bör berätta om din inkomst är tillräcklig för att lånet ska bli godkänt. Planera i förväg och begära en kreditupplysning på dig själv innan ansökan. Granska uppgifterna i rapporten och se till att få eventuella felaktigheter korrigerade. De flesta långivare förlita sig nästan helt på en kreditupplysning även om det finns de som gör individuella bedömningar och inte tar UC på låntagare. Om det finns felaktigheter leder det till ett lägre kreditbetyg vilket påverkar möjligheten att få lånet godkänt negativt. Tänk igenom dina egna förutsättningar när du planerar för ett låna pengar. Ansöka om ett lån som är i nivå med dina privatekonomiska förutsättningar så att du inte får problem med återbetalningarna.

  1. Gör en checklista

Checklista BanklånBaserat på vilken information banken frågar efter är det klokt att göra en checklista med vilka uppgifter som behövs för låneansökan. För den som är nyanställd kan det ta lite tid att få fram de dokument du behöver från arbetsgivare. Ofullständiga ansökningar är den vanligaste orsaken till att avslag på låneansökningar.

  1. Rimliga förväntningar

Att ha för bråttom vid ansökan om lån är aldrig en bra idé. Lånehandläggare följer en viss mal för att godkänna ett lån och betala ut pengar. Det kan därför vara bra att ta reda på hur processen fungerar så att du har en rimlig förväntad på väntetid och utfall. Medan preliminärt lånebesked kan ges på vissa lån kanske alla detaljer inte är klara så att lånet kan betalas ut förrän efter flera dagar. Sådana frågor kan du ställa till den som handlägger ditt ärende. Målet med att få en kredit är att det är tillräckligt stort för ändamålet och att det inte innebär några svårigheter att betala tillbaks.

Lån utan säkerhet kan användas till vad som helst och det är ofta inte nödvändigt att förklara vad lånet är till för. Det kan däremot underlätta väsentligt att få godkänt om tanken är att samla ihop dyra krediter, göra investeringar i hemmet eller andra aktiviteter som leder till en förbättrad ekonomisk situation.

Det är frustrerande att få avslag på en ansökan men det går alltid att återkomma till långivaren och få en motivering för hur de resonerat kring avslaget. Tänk på att det är negativt att ansöka om krediter som det ges avslag på. Alltför många låneansökningar kan förstöra kreditvärdigheten och minska chansen att få ett lån som annars hade godkänts.

Mer om banklån

Affärsvärlden.se: Svenskarnas lån fortsätter att öka

Danskebank: Banklån